Een dagje Amsterdamse School: Er zijn dagelijks busexcursies langs de bouw- en sierkunstwerken van de Amsterdamse School. U rijdt met een gids door Plan West en Plan Zuid langs de pareltjes van Amsterdam. Open uw ogen voor de Amsterdamse School! En de gids zal ook ingaan op de overeenkomsten en verschillen met BArcelona en het werk van Gaudi.

Tijdens een 2,5 uur durende bustocht wordt u langs de veelheid van verschijningsvormen van De Amsterdamse School in Amsterdam geleid. Wie waren de architecten, beeldhouwers en sierkunstenaars? En onder welke bijzondere omstandigheden hebben zij de stad zo'n karakteristiek uiterlijk kunnen geven? En waar zien we dit soort ideeen ook in Barcelona terug. Naast Gaudi was daar ook een hele beweging kunstenaars en architecten die daar de Modernisten worden genoemd. (een term die in het Nederlands naar een andere bouwstijl verwijst)

De bus vertrekt om 13.15 uur bij Het Schip. De tocht gaat via Plan West naar Plan Zuid langs vele hoogtepunten van de Amsterdamse School onder leiding van een deskundige gids. Van 14.15 -15 uur maakt u een wandeling langs het Dageraadcomplex. Een kopje koffie/thee in het Bezoekerscentrum zit in uw kaartje. De bustocht eindigt om 15.45 bij Museum Het Schip dat tot 17.00 geopend is. U heeft dan ruim de tijd om daar van de Amsterdamse School tentoonstelling en de expositie over Gaudi te genieten.

U kunt Museum Het Schip vooraf of achteraf bezoeken vanaf 11 uur. Entree Museum Het Schip is inbegrepen.

Kosten:
Regulier €44
Student/CJP €39
ICOM/Rembrandtkaart €36,00
Museumkaart/IAmsterdam €31,00

 

De bustocht Amsterdamse School door de ogen van Gaudi is te boeken van 2 okt t/m 31 maart (do t/m zo). Reserveren is noodzakelijk. De busexcursies kunt u online boeken via tickets. Deze ticket is inclusief museumbezoek en de gangbare kortingen!

Voor groepsboekingen en meer informatie kunt u contact opnemen per e-mail of bellen met 020 6868 595
Voor meer activiteiten, zie onze agenda

Meer over deze bustocht:
De Amsterdamse grachten met de bijzondere grachtenhuizen zijn wereldberoemd vanwege hun schoonheid en sfeer. Wijken als Oud Zuid en Oud West zijn veel minder bekend. En dat terwijl de bouwstijl in die wijken minstens zo verrassend en ook heel specifiek Amsterdams is.

Hier bouwde men in de jaren tussen 1915 en 1930 in de stijl van de Amsterdamse School, die op dat moment hoogtij vierde. Deze kunststroming kenmerkt zich door een zeer expressieve bouwwijze met de oer-Hollandse baksteen. De kleurverschillen van geel tot oranje, roze, rood en bruin/paars samen met de ongebruikelijke wijze van metselen vormen een feest voor het oog voor een ieder die dit ambachtelijke raffinement met plezier ondergaat.

Kent u  het  "Sieraad" (de oude ambachtschool in de Baarsjes)? Of de woningbouw uit de jaren tien tot dertig van de vorige eeuw zoals de "paleizen voor de arbeiders" aan Zaanstraat/Spaarndammerplantsoen of de P.L. Takstraat/Burgemeester Tellegenstraat en omgeving. Zelfs voordat deze woningen door de toenmalige opdrachtgevers de woningbouwvereniging Eigen Haard en De Dageraad werden gebouwd, trokken zij al zoveel aandacht, dat zelfs buitenlandse bezoekers geregeld in de buurt gesignaleerd werden.

De architecten van de Amsterdamse School ontwierpen behalve de woningen ook hele straatgevels en openbare gebouwen, zoals scholen, bruggen, kiosken, bad- en transformatorhuisjes. De Amsterdamse School was niet alleen een bouwstijl. Ook binnen de kunstnijverheid nam de Amsterdamse School een belangrijke plaats in en er werden ook interieurs en meubels in deze stijl ontworpen. Men ziet deze stijl ook terug in de bijzondere typografie van huisnummers of boekbanden.

De creativiteit van de Amsterdamse School architecten en kunstenaars is in de stad ook zichtbaar bij het smeedwerk van hekwerken, hijsbalken of huisnummers; bij beeldhouwers van bouwsculpturen; bij glas in lood kunstenaars voor de invulling van bijzondere vensterramen en bij de vormgevers van het straatmeubilair, waaronder de beroemde hangende en staande girobus van destijds. 

Naast bekende namen als die van Michel de Klerk en Piet  Kramer hebben ook vele andere architecten zich in deze stijl van bouwen met Amsterdam verbonden.

De bustour leidt u langs vele karakteristieke plekken van deze bouw en sierkunst. Een ware ontdekkingstocht om de Amsterdamse School te ontdekken en te genieten van deze vorm van expressionisme in al haar veelzijdigheid. In Amsterdam was mede dankzij de Woningwet en de krachtige wethouder Wibaut veel plek voor de jonge architecten om binnen de volkswoningbouw te bouwen. Die mogelijkheid was er niet in Barcelona. Er zijn dus ook veel verschillen tussen de steden. De gids schenkt tijdens de bustocht de architectuur uit de periode net na de Industriele Revolutie in Amsterdam en Barcelona in een kunstzinnig en creatief perspectief.Met dank aan:

  Stad in balansmerk gemeente