Een dagje Amsterdamse School:  Er zijn op wisselende dagen regelmatig busexcursies langs de bouw- en sierkunstwerken van de Amsterdamse School. U rijdt met een gids door Plan West en Plan Zuid langs de pareltjes van Amsterdam. Open uw ogen voor de Amsterdamse School!

Tijdens een 2,5 uur durende bustocht wordt u langs de veelheid van verschijningsvormen van De Amsterdamse School in Amsterdam geleid. Wie waren de architecten, beeldhouwers en sierkunstenaars? En onder welke bijzondere omstandigheden hebben zij de stad zo'n karakteristiek uiterlijk kunnen geven?

De bus vertrekt om 13.15 uur bij Het Schip. De tocht gaat via Plan West naar Plan Zuid langs vele hoogtepunten van de Amsterdamse School onder leiding van een deskundige gids. Van14.15 -15u maakt u een wandeling langs het Dageraadcomplex. Een kopje koffie/thee in het Bezoekerscentrum zit in uw kaartje. De bustocht eindigt om 15.45 bij Museum Het Schip dat tot 17.00 geopend is. U heeft dan ruim de tijd om daar van de Amsterdamse School tentoonstelling te genieten

U kunt Museum Het Schip vooraf of achteraf bezoeken vanaf 11 uur. Entree Museum Het Schip is inbegrepen.

Kosten:

Regulier €42,50

Student/CJP €37,50

ICOM/Rembrandtkaart €35,00

Museumkaart/IAmsterdam €30,00

.
Reserveren noodzakelijk. De busexcursies kunt u online boeken via tickets

Voor groepsboekingen  en meer informatie kunt u contact opnemen per e-mail of bellen met 020 6868 595
Voor meer activiteiten, zie onze agenda

Meer over deze bustocht:
De Amsterdamse grachten met de bijzondere grachtenhuizen zijn wereldberoemd vanwege hun schoonheid en sfeer. Wijken als Oud Zuid en Oud West zijn veel minder bekend. En dat terwijl de bouwstijl in die wijken minstens zo verrassend en ook heel specifiek Amsterdams is.

Hier bouwde men in de jaren tussen 1915 en 1930 in de stijl van de Amsterdamse School, die op dat moment hoogtij vierde. Deze kunststroming kenmerkt zich door een zeer expressieve bouwwijze met de oer-Hollandse baksteen. De kleurverschillen van geel tot oranje, roze, rood en bruin/paars samen met de ongebruikelijke wijze van metselen vormen een feest voor het oog voor een ieder die dit ambachtelijke raffinement met plezier ondergaat.

Wie kent niet het gebouw van het vroegere hoofdkantoor van de scheepvaartmaatschappijen "Het Scheepvaarthuis" uit 1916 aan de Prins Hendrikkade/hoek Binnenkant. Maar kent u ook het onlangs geheel gerestaureerde "Sieraad" (de oude ambachtschool in de Baarsjes)? Of de woningbouw uit de jaren tien tot dertig van de vorige eeuw zoals de "paleizen voor de arbeiders" aan Zaanstraat/Spaarndammerplantsoen of de P.L. Takstraat/Burgemeester Tellegenstraat en omgeving. Zelfs voordat deze woningen door de toenmalige opdrachtgevers de woningbouwvereniging Eigen Haard en De Dageraad werden gebouwd, trokken zij al zoveel aandacht, dat zelfs buitenlandse bezoekers geregeld in de buurt gesignaleerd werden.

De architecten van de Amsterdamse School ontwierpen behalve de woningen ook hele straatgevels en openbare gebouwen, zoals scholen, bruggen, kiosken, bad- en transformatorhuisjes. De Amsterdamse School was niet alleen een bouwstijl. Ook binnen de kunstnijverheid nam de Amsterdamse School een belangrijke plaats in en er werden ook interieurs en meubels in deze stijl ontworpen. Men ziet deze stijl ook terug in de bijzondere typografie van huisnummers of boekbanden.

De creativiteit van de Amsterdamse School architecten en kunstenaars is in de stad ook zichtbaar bij het smeedwerk van hekwerken, hijsbalken of huisnummers; bij beeldhouwers van bouwsculpturen; bij glas in lood kunstenaars voor de invulling van bijzondere vensterramen en bij de vormgevers van het straatmeubilair, waaronder de beroemde hangende en staande girobus van destijds.

Naast bekende namen als die van Michel de Klerk en Piet  Kramer hebben ook vele andere architecten zich in deze stijl van bouwen met Amsterdam verbonden.

De bustour leidt u langs vele karakteristieke plekken van deze bouw en sierkunst. Een ware ontdekkingstocht om de Amsterdamse School te ontdekken en te genieten van deze vorm van expressionisme in al haar veelzijdigheid.Met dank aan:

  Stad in balansmerk gemeente