tn hurks koeienstal en trapman 130

 

Op 5 mei 2013 was de excursie langs het werk van architect Hurks; sociale woningbouw, een kerk, een interieur van een villa en natuurlijk ook de koeienstal die in De Amsterdamse schoolstijl bestaat en deel uitmaakt van een boerderij complex.

 

Ook bezochten we het museum in de geboorteplaats van Vincent en Theo van Gogh in Zundert, waar een expositie was over het leven van Hentriëtte Roland Holst Als geen ander is van Gogh als het ware de vader van het expressionisme en heeft zijn schilderkunst in combinatie met zijn denkwereld een belangrijke basis gelegd voor De Amsterdamse School.

Van Gogh overleed in 1883. Pas na zijn dood is er meer aandacht voor zijn werk en denkwereld gekomen. Er kwamen exposities en er kwam aandacht voor zijn brieven. Deze aandacht werd vooral gedragen door de avantgardistischeen politiek betrokken kunstenaars uit de begin jaren van de vorige eeuw.

Belangrijke dragers van dit gedachtengoed waren Rik en Henriette Roland Holst die een buitenverblijf op de Buisse Heide hadden geërfd. Het van Gogh museum in Zundert opent dan ook met de tekst:

Henriette liet op de Buisse Heide een atelier voor zichzelf bouwen door Margareth Kropholler. Zij was 's lands eerste vrouwelijke architecte en bouwde dit atelier geheel in de traditie van De Amsterdamse School. Wij hebben het voorrecht hier naar binnen te kunnen.

  

Voor mensen die er een weekendje weg van willen maken zijn
diverse overnachtingsmogelijkheden in de omgeving. Bijzonder is het om op
Gerda's Hoeve te logeren in de tot BenB verbouwde hooiberg met uitzicht op de boerderij en koeienstal van Hurks! Adres: Het Dreefje3,

4721 PL Schijf  Telefoon:0165 365 215

U boeken via email. Wij sturen het dan door naar de organisatie.

 

Theo en Vincenttn hurks en zadkine zundert 020Ossip Zadkine