Van Arbeiderswoning tot Sanatorium. Busexcursie in Hilversum langs bijzondere gebouwen en woonwijken uit de jaren '10, '20 en '30 van de vorige eeuw. Excursiedatum: 22 juni.

 

Verzamel- en eindpunt Hotel Lapershoek, Utrechtseweg 16 (bij station Hilversum- Sportpark. De excursie is inclusief een speciaal luncharrangement: kosten € 65 en met MK € 60. De lunch is van 12.30-13.30 uur, de excursie aansluitend van 13.30-16.00 uur.

Extra mogelijkheid: Overnachting in een comfort hotelkamer (speciaal voor onze excursie gasten)
Uitgebreid ontbijtbuffet en Culinair drie-gangen diner

€ 75,00 p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 105,00 p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Dit kunt u per email boeken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (dus niet via ons reserveringsysteem)

 

Hilversum kende aan het begin van de vorige eeuw een sterke bevolkingsgroei. Hierdoor moest de stad fors uitbreiden. Voor de arbeiders zijn er in die tijd interessante woonwijken gebouwd met scholen, bibliotheken en badhuizen. De route gaat langs woonbuurten en bijzondere gebouwen die voor de verbetering van de situatie van de arbeider zijn gebouwd, zoals het Sanatorium Zonnestraal. De bustocht zal veel werk van Dudok laten zien, werk van Duiker en Bijvoet en zelfs een woning van Michel de Klerk, één van de voornaamste architecten van de Amsterdamse School.

Dudoklein

Vanaf 1915 was architect Willem Dudok in dienst bij de gemeente Hilversum. Hij ontwierp alles voor de stad, zoals scholen, woningen, utilitaire gebouwen, stedenbouwkundige plannen, plantsoenen en woonwijken. In de Jaren 10, 20 en 30 van de vorige eeuw doorloopt hij een aantal stijlen in zijn werk, waaronder de Amsterdamse School, en de Stijl. De bustocht laat aan de hand van gebouwen (m.n. scholen) en woonwijken zien welke stijlkenmerken hij heeft gebruikt en welke gedachten er toen bestonden over wonen voor arbeiders in de stad.

Dudokpiekklein

Het Sanatorium Zonnestraal uit 1928 van Jan Duiker en Bernard Bijvoet is ook onderdeel van de bustocht. Drijvende kracht achter de bouw was Jan van Zuthpen. Hij richtte het Koperen Stelen Fonds op. Dit fonds gebruikte de opbrengst van onbruikbare koperen stelen en diamantstof uit de diamantslijperij voor de bouw van Zonnestraal en de verpleging van vakbondsleden met tuberculose van de Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkersbond (ANDB). Het gebouwencomplex is een icoon van het Nieuwe Bouwen, met licht, lucht en ruimte als uitgangspunt. Het wordt internationaal beschouwd als één van de hoogtepunten van de architectuur van de twintigste eeuw. Mooi gelegen in de bossen, is hier gelegenheid om uit te stappen.

Het Bileken Woonhuis (1914) is één van de eerste ontwerpen van Michel de Klerk, de belangrijkste architect van de Amsterdamse school, zal niet ontbreken in deze route.

De bustocht geeft een uitgebreid overzicht van de verschillende stijlen uit de jaren 10 tot en met de jaren 30 in Hilversum.

Zonnestraalklein

 

Verzamel- en eindpunt Hotel Lapershoek, Utrechtesweg 16 bij station Hilversum-Sportpark.

Er wordt regelmatig uitgestapt zodat men ook de kans heeft om foto's te maken.

Kosten € 65, - of € 60,- met Museumjaarkaart. De prijs is inclusief een speciaal luncharrangement in Hotel Lapershoek. Speciaal voor onze gasten heeft hotel Lapershoek een speciaal overnachtings arrangement: Arrangement

Overnachting in een comfort hotelkamer
Uitgebreid ontbijtbuffet en Culinair drie-gangen diner

€ 75,00 p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 105,00 p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Dit kunt u per email boeken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (dus niet via ons reserveringsysteem)

Reserveren noodzakelijk. U kunt online boeken via ons reserveringsysteem of per email