In de Glas Galerie leerdam is een expositie van 6 mei t/m 1 juli 2012. De tentoonstelling heet Parts en Pieces. Plaats Leerdam

 

Meer informatie: website Menno Jonker

Parts2    Parts3

 

Van 12 april t/m 31 mei 2012 is in het Frans Walkate Archief te Kampen de tentoonstelling Gevangen Licht te zien, met foto's van Freddy Schinkel en glasobjecten van Menno Jonker.

 

 

 

 

Mennotentoklein

Menno Jonker is een veelzijdig kunstenaar die voornamelijk werkt met glas. Na een eerste kennismaking met deze materie liet het hem niet meer los en gebruikte hij het als uitgangspunt voor een constante 'stroom' van bijzondere objecten. Wat hem fascineert zijn de oneindige beeldende mogelijkheden van het materiaal. Het kan alle gedaanten aannemen, van beweeglijk en vloeibaar tot gestold en breekbaar. Het kan (semi)transparant zijn of ondoorzichtig, mat of glanzend. Er kunnen kleuren aan toe worden gevoegd. Het kan worden geslepen en gepolijst en er kunnen (bewust) insluitsels (bellen) in worden opgenomen. Werken met glas vereist zowel overzicht - om te weten waar je naar toe wilt - als intuïtie, om in te kunnen spelen op opdoemende mogelijkheden: een combinatie van doelbewuste sturing en geredigeerd toeval. Het werkproces valt voor Jonker in twee delen uiteen: Het maken van de basisvorm met behulp van glasblazers, waarbij samenwerking en overleg centraal staat en de uiteindelijke voltooiing (zagen/slijpen/polijsten), waarvoor individuele concentratie is vereist, die vaak tot radicale ingrepen kan lijden. Met onderdelen als een 'hals' en een 'voet' hebben veel objecten voor hem lichamelijke trekjes, wat de kunstenaar als een amusante bijkomstigheid ziet. Vaak gaat hij uit van een gebruiksvorm, als een vaas of schaal, zonder dat het object als zodanig hoeft te functioneren.

 

Freddy Schinkel is al geruime tijd actief als fotograaf. Hij heeft een brede actieradius, met als belangrijkste werkgebied de provincie Overijssel, en daarin vooral de regio Kampen-Zwolle. De persfotografie neemt een prominente plaats in, maar ook op andere terreinen is hij actief, bijvoorbeeld als maker van (bedrijfs)reportages. Zoals een gedreven fotograaf betaamt laat hij zich niet enkel leiden door opdrachtgebonden werk, maar grijpt hij elke gelegenheid aan om een fraai beeld vast te leggen. Zijn foto's kenmerken zich door een creatieve en speelse benadering, waarbij hij vaak een ongebruikelijke invalshoek inneemt of bijzonder standpunt bepaalt. Daardoor weet hij zelfs doorsnee onderwerpen zodanig te geven dat je er anders naar gaat kijken. In een tijdspannen van enkele decennia bracht hij een breed en omvangrijk oeuvre tot stand, waarvan een groot deel wordt bewaard in het Frans Walkate Archief, een collectie die door Schinkel jaarlijks wordt aangevuld. In de tentoonstelling Gevangen Licht is een fors aantal recente foto's te zien. Bijzonder opvallend zijn de wandvullende panorama's van de stad Kampen en nabije omgeving.

 

mennokleiner

De tentoonstelling Gevangen Licht wordt geopend op donderdag 12 april 2012 door mevrouw Gerdien de Ruiter, voorzitter van de Stichting WegVanKunst, de jaarlijkse manifestatie in de binnenstad van Kampen waarbij kunstenaars hun werk exposeren op bijzondere locaties in en bij bijzondere particuliere en openbare gebouwen. Dit jaar vindt de manifestatie plaats in het weekend van 14-15 april. De expositie Gevangen Licht maakt onderdeel uit van de route.

Informatie:

Frans Walkate Archief

Burgwal 43

8261 EP Kampen

Tel: 038-3392266

 

Zie ook website Walkate Archief

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.