De  expositie Kroniek Cinetol is  in de Bibliotheek in de Tolstraat.  De expositie is een samenwerkingsproject van Cultuurcluster Asscher, OBA Cinetol en Museum Het Schip.

Van theosofische tempel tot theater, synagoge, bioscoop, moskee en bibliotheek
Een tentoonstelling over de boeiende maar bewogen geschiedenis van een uniek gebouw in De Pijp

Cinétol van de architecten Brinkman en Van der Vlugt  is een Rijksmonument met een uniek verhaal. Niet alleen de architectuur is bijzonder, ook de geschiedenis is boeiend, maar bewogen. In de bijna negentig jaar dat het gebouw er nu staat, heeft het verschillende functies gehad. Van theosofische tempel tot theater, synagoge, bioscoop, moskee en nu dertig jaar bibliotheek. Midden in de Diamantbuurt, is Cinétol altijd een plek geweest waar mensen zijn samengekomen op zoek naar zingeving, passie, kennis of verbinding.

Museum Het Schip verzorgt als onderdeel van de expositie ook rondleidingen door de buurt. Deze heet De Diamanten van Zuid en gaat langs verschillende architectuurstijlen. Niet alleen De Amsterdamse School, maar ook het Nieuwe Bouwen, polderbebouwing, Art Nouwveau, Classicisme, Berlage, revolutiebouw, stadsvernieuwingsbouw en post modernisme. Ook de Expositie in Cinetol zal bezocht worden.

 Voor de rondleidingen is reserveren noodzakelijk.

Zie: Meer over de rondleiding Diamanten van Zuid