Dit voorjaar start Eigen Haard met de restauratie van Museum Het Schip. In de voormalige basisschool die recentelijk is verhuisd  komt het museum voor de Amsterdamse School, de wereldberoemde architectuurstroming uit de jaren 20 van de vorige eeuw. De school ligt in het wooncomplex Het Schip, in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt.

Het Schip, icoon voor de volkshuisvesting en Rijksmonument, is een sociaal-maatschappelijk en architectonisch topmonument van architect Michel de Klerk.

Internationale trekpleister

Eigenaar Eigen Haard investeert in de restauratie van het hele complex. De school, het postkantoor,  de museumwoning, het vergaderhuisje en de 81 woningen. Een project met een enorme uitstraling. Het Schip staat nationaal en internationaal in de belangstelling en trekt steeds meer toeristen naar de Spaarndammerbuurt. De verwachting is dat het project in 2017 klaar is.

De restauratie van het casco wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Stadsdeel West en de Provincie Noord-Holland. Voor de inrichting en afbouw van het museum zoekt Museum Het Schip nog sponsors.

De monumentale complexen van Michel de klerk Aan het Spaarndammerplantsoen in Amsterdam staan drie monumentale volkswoningbouwcomplexen van architect Michel de Klerk. Het meest expressionistische blok heet in de volksmond Het Schip en behoort tot de top van de Amsterdamse School architectuur uit het begin van de twintigste eeuw. Het is in 1919 gebouwd voor Eigen Haard, die nog altijd eigenaar is.

Een museum voor de Amsterdamse School

Het Museum is nu gevestigd in het voormalig Postkantoor en toont ook een Museumwoning en het beroemde torentje. Het populaire maar klein behuisde museum kan nu uitbreiden. De school die onderdeel was van het wooncomplex is verhuisd naar de nieuwbouw in de Houthaven. In het schoolgebouw komt een presentatie van alle aspecten van de Amsterdamse School. Met aandacht voor de verschillende kunstdisciplines, ambachten en de architecten van de Amsterdamse School. Tenslotte is het museum een ode aan de unieke sociale volkshuisvesting van Nederland.Contact: Alice Roegholt 0648426751