In oktober 1917 is Plan Zuid door de Gemeenteraad van Amsterdam  aangenomen. Op 5, 6, 7 en 8 oktober 2017 wordt gevierd dat Plan Zuid een openluchtmuseum vol architectuur en kunst is. Hieronder de activiteiten rond 100 Jaar Plan Zuid Berlage.

 BJueeb2CMAARZYR

 U komt toch ook?

 

 

 

Programma: 100 jaar Plan Zuid, een opluchtmuseum vol architectuur en kunst.

Dagelijks programma 5-6-7-8 oktober

Vanaf 11.00 uur de permanente tentoonstelling “Wonen in Iconen”

over de architectuur in Plan Zuid van Berlage. Wil je meer weten over de prachtige woningen in Amsterdam-Zuid? Kom dan en ontdek dat je wellicht ook in een icoon woont. Het bezoekerscentrum is gevestigd in een van de mooiste gebouwen van de Amsterdamse School.

Een expositie in zwart/wit foto’s laat de ontwikkeling en geschiedenis van Plan Zuid zien. De tentoonstelling is bij bezoekerscentrum De Dageraad gratis te bezoeken.

Vanaf 11.00 uur de documentaire “Wonen in Schoonheid”

Je wordt meegenomen door de geschiedenis van woningbouwcomplex De Dageraad. Dit arbeiderspaleis, dat in 1920 is ontworpen door Michel de Klerk en Piet Kramer, is één van de hoogtepunten van de Amsterdamse School en is gebouwd in opdracht van de socialistische woningbouwvereniging De Dageraad. In de documentaire lichten diverse deskundigen het idealisme van de woningbouwvereniging en de Amsterdamse School toe. Daarnaast schetsen buurtbewoners een beeld over het leven van toen en nu in De Dageraad. Deze verhalen worden ondersteund door historische foto’s en prachtig filmmateriaal. De film wordt continue vertoond en duurt 25 minuten.

Entree:  € 2,50

Elk uur vanaf 12.00 uur de wandeling “DageraadComplex”

Een wandeling van drie kwartier langs het Dageraadcomplex van de architecten Piet Kramer en Michel de Klerk. Ontdek ook de kleine verborgen verrassingen van de Amsterdamse School in Plan Zuid. De wandeling start en eindigt bij Bezoekerscentrum De Dageraad. Entree € 7,50 p.p.

EXTRA ACTIVITEITEN DONDERDAG 5 OKTOBER

Reserveren noodzakelijk: www.hetschip.nl

14.00 uur Wandeling “Van Samenwerking tot Coöperatie ”, inclusief bezoek in “Het Nieuwe Huis”.

Deze twee uur durende wandeling start op het Roelof Hartplein, de poort tot Plan Zuid. Hier staan Amsterdamse School gebouwen als Het Nieuwe Huis, Huize Lydia en de Harmoniehof van woningbouwvereniging De Samenwerking. De tocht leidt vervolgens langs de volkswoningbouw in Plan Zuid, waar corporaties samen met bevlogen architecten bijzondere woningbouw tot stand hebben gebracht.

Startpunt: Roelof Hartplein bij de OBA.

Eindpunt: Bezoekerscentrum De Dageraad.

Kosten: € 12,50 

15.00 uur Wandeling “De Dageraad zijn kunstenaars en binnentuin"

Een wandeling langs het hoogtepunt van de Nederlandse volkshuisvesting: het Dageraadcomplex van de architecten Piet Kramer en Michel de Klerk.  Een bezoek aan de Coöperatiehof met zijn openbare leeszaal, het monument van Burgemeester Tellegen, de beelden van Hildo Krop en John Rädecker.

Op het gemeenschappelijk binnenterrein, staat een later (eind jaren’20 naar horen zeggen) toegevoegd verenigingsgebouw. Interessant is met name het goede zicht op de achtergevels van het complex met o.a. de houten opslaghokken op de balkons en de rond vormgegeven  deuren. 

Start- en eindpunt wandeling: Bezoekerscentrum De Dageraad.

Kosten: € 7,50 p.p.

17.00 uur een lezing “Plan Zuid, tussen Berlage en De Amsterdamse School”

De architect H. P. Berlage heeft het beroemde Plan Zuid ontworpen. Het plan is vermaard om zijn stedenbouwkundige opzet met grote zichtlijnen en drukke verkeersstraten, gecombineerd met rustige woonbuurten en levendige pleinen. De invulling van het plan gebeurde niet door Berlage maar door de architecten en kunstenaars van de Amsterdamse School. Zij hebben een wijk vol fantastische vormen gecreëerd. Ton Heijdra, schrijver, sociaal geograaf en medeoprichter van Museum Het Schip houdt deze lezing over het ontstaan van het plan en de daarop volgende bouw door woningbouwverenigingen en particulieren. Inloop: 16.30 uur.

Lezing: Bezoekerscentrum De Dageraad.

Kosten: € 12,50 inclusief een drankje na afloop

EXTRA ACTIVITEITEN VRIJDAG 6 OKTOBER

11.00 De diamanten van Zuid

Deze twee uur durende wandeling door Plan Zuid toont fraaie diamanten van architectuur, kunst en volkshuisvesting. Vanaf Bezoekerscentrum de Dageraad wandelt je richting de Diamantbuurt. Je ziet de arbeiderspaleizen van diverse woningcorporaties, de in Wendingen beschreven Edelsmedenschool en het centraal gelegen badhuis. De tocht leidt langs het huis waar Gerard Reve het beroemde boek De Avonden schreef en gaat richting de diamantfabriek van Ascher en de Theosofische bibliotheek naar het hoogtepunt van Plan Zuid: het door Piet Kramer en Michel de Klerk samen ontworpen Dageraadcomplex. Het is een rondleiding vol verrassingen, met veel grote maar ook kleine diamanten aan kunstwerken, torens en architectonische hoogtepunten.

Startpunt & eindpunt: Bezoekerscentrum De Dageraad.

Kosten: € 12,50 p.p.

13.00 uur “Fiets de wereld van Berlage binnen”

De fietstocht van twee en een half uur laat zien waarom het door de architect H.P. Berlage ontworpen Plan Zuid  wereldberoemd is. Drukke straten worden afgewisseld met rustige buurten en  zorgvuldig vormgegeven pleinen. Bijna alle Amsterdamse School architecten  hebben er  gebouwd: van Michel de Klerk en Piet Kramer tot H.Th. Wijdeveld en Margaret Staal-Kropholler. Afgewisseld staan hier enkele  monumenten van het Nieuwe Bouwen, zoals de Openluchtschool van architect Jan  Duiker of de Wolkenkrabber van architect Frits Staal. Maar ook verborgen plekjes waar kunstenaars van de Amsterdamse School beelden hebben neergezet, zoals het Muzenplein, of al de bruggen en openbare gebouwen met beelden van Hildo Krop.

Vertrek: 13.00 uur

Kosten: €15 p.p.

Vertrekpunt: Stadion Zuid/WTC ( alwaar OV fietsen te huur zijn mits gereserveerd)

Zuidplein 10, Amsterdam

Eindpunt: Bezoekerscentrum De Dageraad.

15.00 uur Wandeling “De Dageraad zijn kunstenaars en binnentuin"

Een wandeling van drie kwartier langs het hoogtepunt van de Nederlandse volkshuisvesting: het Dageraadcomplex van de architecten Piet Kramer en Michel de Klerk.  Een bezoek aan het Coöperatiehof met zijn openbare leeszaal, het monument van Burgemeester Tellegen, de beelden van Hildo Krop en John Rädecker.

Op het gemeenschappelijk binnenterrein, staat een later (eind jaren ’20 naar horen zeggen) toegevoegd verenigingsgebouw. Interessant is met name ook het goede zicht op de achtergevels van het complex. De architecten hebben deze met zorg ontworpen, evenals bijv. de houten opslaghokken op de balkons, met rond vormgegeven deuren. 

Start- en eindpunt: Bezoekerscentrum De Dageraad

Kosten: € 7,50 p.p.

16.00 uur “kunstwerken in het Berlage Lyceum”

Het Berlage Lyceum is een Amsterdamse Schoolgebouw met een bijzondere architectuur en een rijke geschiedenis. In het uitbreidingsplan-Zuid van Berlage heeft de grond, waar nu de school op staat, diverse bestemmingen gehad. VDe kunstwerken die binnen en buiten de school zichtbaar zijn, zijn die nog origineel? En welk verhaal vertellen de ornamenten en beeldpartijen ons? Genoeg vragen en verhalen voor een exclusief bezoek aan de bijzondere school.

Start: Bezoekerscentrum De Dageraad.

Duur: 45 min.

Kosten: € 7,50 Max. 20 personen

EXTRA ACTIVITEITEN ZATERDAG 7 OKTOBER

14.00 uur Berlage fietstocht ‘Van Plan Oost naar Plan Zuid’

Het beroemde stedenbouwkundige Plan Zuid van Berlage heeft een vroegere voorloper. Ruim 10 jaar eerder, in 1903, werd begonnen met de aanleg van de Transvaalbuurt, eveneens ontworpen door Berlage. Deze arbeidersbuurt was bestemd voor een heel andere doelgroep dan het gegoede Plan Zuid. Toch zijn er overeenkomsten te vinden in het vernieuwende stratenpatroon en in de toegepaste architectuur.

Met deze fietsroute worden de twee buurten van Berlage met elkaar verbonden. Op het Transvaalplein vinden we de oudste woningen ontworpen door Berlage. Via de Berlagebrug, een zeer passende schakel, komen we in Plan Zuid. Hier bekijken we het groots opgezette stratenplan met brede boulevards. Op verrassende pleinen staan juweeltjes van de Amsterdamse School ontworpen door beroemde architecten als Piet Kramer en Michel de Klerk. Berlage heeft hier zelf niet gebouwd. Maar er staat wel een standbeeld voor hem. In het deel van Plan Zuid dat bekend staat als de Nieuwe Pijp vinden we nog enkele hoogtepunten  van de Amsterdamse School rijk versierd met beeldhouwwerk van onder meer Hildo Krop.

Start fietstocht: Krugerplein

Duur: 2,5 uur

Kosten: € 15,00 p.p.

Eindpunt:  Bezoekerscentrum De Dageraad.

15.00 uur Wandeling “De Dageraad zijn kunstenaars en binnentuin"

Een wandeling langs het hoogtepunt van de Nederlandse volkshuisvesting: het Dageraadcomplex van de architecten Piet Kramer en Michel de Klerk.  Een bezoek aan het Coöperatiehof met zijn openbare leeszaal, het monument van Burgemeester Tellegen, de beelden van Hildo Krop en John Rädecker.

Op het gemeenschappelijk binnenterrein, staat een later (eind jaren’20 naar horen zeggen) toegevoegd verenigingsgebouw. Naast het gebouwtje staat een klein monument met een stenen borstbeeld van wethouder Wibaut. Interessant is met name ook het goede zicht op de achtergevels van het complex. De architecten hebben deze met zorg ontworpen, evenals bijvoorbeeld de houten opslaghokken op de balkons, met ronde deuren. 

Start wandeling: Bezoekerscentrum De Dageraad.

Kosten: € 7,50 p.p.

EXTRA ACTIVITEITEN ZONDAG 8 OKTOBER

12.30 uur Fietstocht Hildo Krop

Hildo Krop was de stadsbeeldhouwer  van Amsterdam. Overal in de stad vinden we beeldhouwwerk van hem terug: op de gebouwen van de Amsterdamse school maar ook als detaillering van veel bruggen. Hildo Krop –ooit door Gerard Reve omschreven als ‘communistische koekenbakker’ - was zoon van een bakker uit Steenwijk. Hij was een sociaal bevlogen, veelzijdig kunstenaar. Deze fietstocht laat onder begeleiding van een deskundige gids een deel van zijn grote oeuvre in Amsterdam- Zuid zien.  Van onder andere de stedenmaagd op de Berlage Brug, naar een gesneden houten plattegrond op de tramremise, het standbeeld van architect Berlage , het meisje onder het grote paard bij het Muzenplein, het bronzenkunstwerk voor de Rijksverzekeringsbank, de diverse faunen op verschillende bruggen, de grote beelden op het Berlage Lyceum tot zijn eigen houten stoel in het Bezoekerscentrum de Dageraad. Hildo Krop komt op deze fietstocht geheel tot leven. Duur 2,5 uur.

Kosten: €15,00 (max. 15 personen) Reserveren noodzakelijk

Startpunt: Café Restaurant Dauphine ( t.o. Station Amstel, Amsterdam) Prins Bernhardplein 175, Amsterdam

Eindpunt: Bezoekerscentrum De Dageraad (Burgemeester Tellegenstraat 128)

Op het Station Amstel zijn OV-fietsen te huur voor houders van het OV-fietsabonnement, mits gereserveerd

14.00 uur wandeling De Architecten van Zuid

Architecten van de Amsterdamse School verzameld in één wandeling

Deze rondleiding laat je kennismaken met de verschillende architecten van de Amsterdamse School waaronder de eerste vrouwelijke Nederlandse architect Margaret Staal Kropholler en de hoofdredacteur van het tijdschrift wendingen, H. Th Wijdeveld. Op deze wandeling ontmoet je een keur aan Amsterdamse School architecten, waaronder bekenden zoals architect Kruijswijk, Van Epen, Zietsma,  Rutgers, Marnette, Staal, Barend van den Nieuwe Amstel, Westerman en de architecten Gulden en Geldmaker, om maar enkelen te noemen. Deze wandeling door het oostelijk deel van Plan Zuid van Berlage laat zien hoe gedifferentieerd de architecten bouwden en hoe bijzonder de Amsterdamse School stijl is. De gebouwen zijn ware kunstwerken, zowel qua vormgeving als de versieringen met sculpturen van beroemde beeldhouwers.

Startpunt & Eindpunt: Bezoekerscentrum De Dageraad.

Duur: 2 uur

Kosten: € 15,00 p.p.

15.00 uur Wandeling “De Dageraad zijn kunstenaars en binnentuin"

Een wandeling langs het hoogtepunt van de Nederlandse volkshuisvesting: het Dageraadcomplex van de architecten Piet Kramer en Michel de Klerk.  Een bezoek aan het Coöperatiehof met zijn openbare leeszaal, het monument van Burgemeester Tellegen, de beelden van Hildo Krop en John Rädecker.

Op het gemeenschappelijk binnenterrein, staat een later (eind jaren’20 naar horen zeggen) toegevoegd verenigingsgebouw. Naast het gebouwtje staat een klein monument met een stenen borstbeeld van wethouder Wibaut. Interessant is met name ook het goede zicht op de achtergevels van het complex. De architecten hebben deze met zorg ontworpen, evenals bijv. de houten opslaghokken op de balkons, met rond vormgegeven deuren. 

Start- en eindpunt: Bezoekerscentrum De Dageraad, Burgemeester Tellegenstraat 128

Kosten: € 7,50 p.p.

Al onze bezoekers krijgen op zondag 8 oktober een feestelijk kopje koffie/thee aangeboden.


VogelvluchtZuid  Meer informatie over activiteiten 100 Jaar Plan Zuid

Bezoekerscentrum De Dageraad, Burgemeester Tellegenstraat 128, 1073 KG Amsterdam,openingstijden 11.00-17.00 uur. 020 7583205 of 0637351207 Voor vragen kunt u ook terecht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reserveren is voor sommige rondleidingen noodzakelijk en voor sommige aanbevolen. U kunt hiervoor terecht op het reserveringsprogramma van Museum Het Schip