Dit buffet is ontworpen door architect Jan Baanders (1884-1966). Hij ontwierp zijn eigen woonhuis en ook alle meubels. Baanders nam de vrijheid de traditionele vormen en gebruiken opnieuw onder de loep te nemen. Bij het ontwerpen van een meubel voor eigen gebruik was vanzelfsprekend meer ruimte voor experiment. Zo liet hij bij dit meubel de opstaande 'bordenrand', die kenmerkend was bij buffetten, uiteindelijk achterwege en versterkte hiermee het 'plastische' effect. Baanders schreef achterop dit meubel: Baanders. Hier hoort nog een opzetstuk bij. Maar hij besloot deze traditie los te laten.

H.A.J. Baanders

Buffet in eiken, ebben en coromandelhout, ca. 1918

 Jan Baanders was de jongere broer van Herman Ambrosius Jan Baanders. Beiden  architect. De familie Baanders was goed bevriend met Michel de Klerk. Het  Amsterdams Lyceum (1917-1921) en het Blauwe Theehuis in het Vondelpark (1937)
zijn bekende ontwerpen van hun hand. Dat de architect ook meubels ontwierp was  niet uitzonderlijk in die tijd: het streven was een ruimtelijke samenhang te bereiken tussen openbare ruimte, architectuur en binnenhuis. In 1926 heeft Baanders de winkelruimtes in de Oostzaanstraat ingebouwd in de  bestaande bebouwing. In drie van die winkeltjes zit nu de Lunchroom van Museum Het Schip!


P1050132   P1050133

Margaretha Buehre en Erlynn Pasanea aan het werk.

 KlerkBaanderskl De architecten Michel de Klerk en Jan Baanders, 1912