Straatmeubilair van de Amsterdamse School uitgelicht Straatmeubilair is overal om ons heen. We zijn er zo aan gewend geraakt dat we ons nauwelijks bewust zijn van deze objecten in onze dagelijkse omgeving. Toch kennen alle urinoirs, postbussen, lantaarnpalen en afvalbakken stuk voor stuk een bewogen stijlgeschiedenis.advertentie_small.jpg

Een belangrijk keerpunt in deze geschiedenis wordt gevormd door de inbreng van de architecten en kunstenaars van de Amsterdamse School. Halverwege de jaren tien van de vorige eeuw traden de vormgevers van de Amsterdamse School voor het voetlicht en sleepten belangrijke opdrachten in de wacht.De gemeente Amsterdam had een verzorgd straatbeeld hoog in het vaandel.

Kenmerkend voor de Amsterdamse School was dan ook het totaalbeeld van de stad en de onderlinge samenhang tussen openbare ruimte, architectuur en andere objecten. Behalve veel werk aan publieke gebouwen zoals scholen, badhuizen en gemeentekantoren, drukten ze daarbij ook hun stempel op het straatmeubilair dat overal in de openbare ruimte werd neergezet.

Vanaf 30 mei 2008 staan in de museumtuin van Museum het Schip een breed scala aan schitterende objecten van de hand van deze vormgevers. Verder verhaalt de tentoonstelling over de opkomst van het Amsterdamse School straatmeubilair, de ontwerpers en opdrachtgevers.

De tuin is ingericht door Piet Koster van Stadsdeel Westerpark. De expositie is samengesteld door Isabel van Lent.

straatlamp_094.jpg

 Meer informatie over andere exposities