Tot en met 22 februari 2015 zal van de ambachtelijke beeldhouwster Anita Núñez Larraz werk worden geëxposeerd in de museumtuin, de kiosk en de lunchroom van het museum.

 De Amsterdamse School als inspiratie voor moderne kunstenaars

De Amsterdamse School is voor vele moderne kunstenaars een belangrijke bron van inspiratie. Daarom biedt Museum Het Schip momenteel aan diverse kunstenaars uit Amsterdam West de kans om bij het museum te exposeren. Voorwaarde voor deelname is dat de kunstenaars de Amsterdamse School gebruiken als inspiratiebron voor hun werk. Het gaat hierbij om nieuwe interpretaties van thema’s die een belangrijke rol speelden binnen de Amsterdamse School, zoals het spelen met vormen en ambachtelijke creativiteit. De expositie van het werk van Anita Núñez Larraz is de vijfde in een reeks van in totaal acht tentoonstellingen.
 

De beelden van Anita Núñez Larraz 
De beelden van Anita Núñez Larraz worden op ambachtelijke wijze vervaardigd. De kunstenares haalt de inspiratie voor haar werk o.a. uit historische culturen als de Azteken en de Inca’s. Haar werk is veelal figuratief, met thema’s als 'Oermoeders', 'Faunen', 'Geboortebeelden' en 'Siamese tweelingen'.

 “Mijn beelden zijn figuratief, maar niet realistisch en passen goed bij de architectuur van Museum Het Schip. Het handwerk is zichtbaar en de vormen plastisch, golvend en dynamisch”

Informatie en openingstijden

De tentoonstelling van Anita Núñez Larraz is gedurende de openingstijden van Museum Het Schip (dinsdag tot met zondag vanaf 11.00 tot 17.00) gratis te bezoeken van 22 november 2014 tot en met 22 februari 2015.

 Achtergrondinformatie Anita Núñez Larraz

Anita is een traditionele beeldhouwster, die haar stenen op ambachtelijke manier hakt en polijst. In Amsterdam voltooide zij in 1988 haar studie aan de Academie voor Beeldende Vorming (nu de AHK), waar zij onder andere o.a. beeldhouwlessen kreeg van Geert Steyn.

Daarnaast volgde zij diverse ambachtelijke cursussen, onder andere op het gebied van het maken van maskers, etsen, modeltekenen en schilderen, model boetseren, ambachtelijk beeldhouwen en brons gieten. Deze brede oriëntatie zette zij voort met studiereizen naar o.a. Peru en Bolivia, Sri Lanka, Zuid Europa, de Verenigde Staten (New York) en  Zuid-Afrika.

Haar brede oriëntatie is duidelijk terug te zien in haar werk, dat veelal figuratief is en thema’s heeft als 'Oermoeders', 'Faunen', 'Zeemeerminnen', 'Geboortebeelden' en 'Siamese tweelingen'.

Ambachtelijke en expressieve werkwijze

De emotie, die de beeldhouwster bij het vervaardigen van haar werk ervaart, wil zij zicht-, en voelbaar maken in het beeld. Deze wisselwerking tussen steen en emotie bereikt zij door -principieel- alle beelden met de hand te hakken en te polijsten. Ze blijft zo dicht mogelijk bij de organische aard van de steen, waardoor er een ''natuurlijk'' samenspel tussen de steen en het uiteindelijke figuur ontstaat. Hierbij staat de opperhuid van de steen in contrast met de gepolijste delen, het materiaal is een actief onderdeel van het beeld.

Haar werk wordt, net als de Amsterdamse School stijl, gekenmerkt door een grote vormkracht en intense expressie. Door de dikwijls volumineuze vormgeving, ook in kleine beeldjes, zijn de sculpturen compact, aards en monumentaal.

Het werk van Anita Núñez Larraz  is tentoongesteld in galeries in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Bovendien zijn een aantal beelden van de kunstenares opgenomen in internationale kunstcollecties.

Meer van het werk van Anita Núñez Larraz is te zien op www.nunezlarraz.nl en op haar eigen facebook pagina (https://www.facebook.com/anita.nunezlarraz)  

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door steun van:logogroep