aankondiging tentoonstelling ruslandOp woensdag 11 december 2013 opent de reizende expositie Wonen in Verbeelde Idealen in het architectuur museum MUAR te Moskou. Deze tentoonstelling werd ingeleid door een lezing in Moskou op woensdagavond 4 december door Alice Roegholt.

De expositie, die eerder te zien was in museum Krasnaya Gorka te Kemerovo, is gemaakt door Museum Het Schip, dat is gevestigd in het hoogtepunt van de Amsterdamse School architectuur  in Amsterdam.  Dit museum heeft in het kader van het Nederland Rusland jaar een expositie samengesteld over de Amsterdamse School en de relatie van deze stroming met Rusland. De tentoonstelling is een samenwerking tussen Museum Het Schip, MUAR, en Museum Krasnaya Gorka.

Johannes van Loghem en De Amsterdamse School

Begin vorige eeuw had het bouwen van goede arbeiderswoningen in Nederland een hoge prioriteit.  Dit als antwoord op de slechte woonomstandigheden van veel arbeiders. De Nederlandse regering had hiervoor in 1901 de Woningwet aangenomen. Deze wet  maakte het mogelijk om goede en mooie huizen te bouwen. Hierdoor kon de architectuur voor bouw en sierkunst van de Amsterdamse School ontstaan. Deze architectuur had een nieuwe vormtaal en gaf met  een zorgvuldig ontwerp antwoord op de vraag voor het bouwen van goede en hygiënische woningen.  Men sprak ook wel van arbeiderspaleizen. De Amsterdamse School was een expressionistische beweging die geïnspireerd was door het kleurgebruik van Vincent van Gogh en de traditie van houten en bakstenen huisjes op het Nederlandse platteland. De architecten beperkten zich niet tot de woning. Alles werd nauwgezet vorm gegeven. Naast spannende woningplattegronden ontwierpen zij ook meubels en gebruiksvoorwerpen. De bouwstijl van de Amsterdamse School zette zich tot het gehele straatbeeld door. Ook het straatmeubilair werd in deze stijl ontworpen. Bovendien bouwden de architecten en kunstenaars kerken, scholen, villa’s in dezelfde stijl. Van luciferdoosje tot vloerkleed, van meubels tot gaskachels….. Alles werd ontworpen.

De architect Johannes van Loghem was in zijn beginjaren sterk beïnvloed door de Amsterdamse School. In Nederland bouwde hij verschillende huizenaarlem huizen in deze stijl in deze stijl. In 1926 reisde de Nederlandse architect Johannes van Loghem naar Siberië om huizen voor de mijnwerkers te bouwen.  In Kemerovo, 6500 km ten oosten van Amsterdam, ontwierp hij naar Nederlandse traditie eerst een stedenbouwkundig plan dat voorzag in een school met watertoren, een gemeenschappelijke groentetuin, een badhuis en huizen voor zowel de ingenieurs als  de mijnwerkers.

 worstenhuisjes klein voor web
De bouwwerken van Johannes van Loghem in Kemerovo zijn toe aan  restauratie. Op verzoek van Museum Krasnaya Gorka en MUAR heeft Museum Het Schip nu een expositie gemaakt waarin Johannes van Loghem tussen zijn tijdgenoten wordt geplaatst. Hij was een bevlogen architect die in Nederland deel uitmaakte van een vooruitstrevende beweging in de bouw en sierkunst: De Amsterdamse School!

Het project is een samenwerkingsverband tussen Museum Krasnaya Gorka in Kemerovo, Museum Het Schip in Amsterdam en  MUAR in Moskou met het speciale doel om de bijzondere Nederlandse wijk van de architect Han van Loghem in Kemerovo onder de aandacht te brengen zodat de bouwwerken kunnen worden opgeknapt en in oude luister hersteld. 

Lees ook  over de Tentoonstelling in Kemerovo


De aankondiging van de tentoonstelling is ook terug te vinden op de website van het MUAR, onder www.muar.ru/new/

 Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: 

test logo rusland groep

 

 

Bij deze expositie is ook een catalogus verschenen (in het Nederlands/Russisch). Deze catalogus is, zolang de voorraad strekt voor 15 euro (exclusief verzendkosten) te bestellen bij Museum Het Schip. U kunt hiervoor een email sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Natuurlijk is de catalogus ook verkrijgbaar bij museum Het Schip, zowel in de lunchroom (Oostzaanstraat 28) en in het postkantoor (Spaarndammerplantsoen 140) als in onze dependance De Dageraad (Burgemeeester Tellegenstraat 128).