Wethouder Wibaut heeft  een belangrijke invloed gehad op de ontwikkeling van de stad Amsterdam. In 1914 werd hij wethouder en begon hij met de Woningwet van 1901 in de hand de volkswoningbouw te stimuleren.  Dit gebeurde in een moeilijke tijd, want de eerste Wereldoorlog was net uitgebroken.

Voor hem was het belangrijk dat arbeiders in goede maar ook mooie woningen woonden. Daarom steunden hij  bevlogen  architecten  en woningcorporaties die ‘paleizen voor de arbeiders’ wilden bouwen. Hij was met name enthousiast over het werk van Michel de Klerk  die hij de Rembrandt onder de architecten noemde. Michel de Klerk liet zien dat een bouwwerk  voor de arbeider ook een kunstwerk kon worden.

Niet alleen Michel de Klerk heeft woningen in de Spaarndammerbuurt ontworpen. Ook  andere architecten hebben hun sporen in de buurt achtergelaten.  Het Schip mag dan het absolute hoogtepunt van de Nederlandse volkshuisvesting zijn maar ook andere complexen schitteren in schoonheid. Het Zaanhof van Herman Walenkamp is bijvoorbeeld een ware oase van rust en staat aan de basis van de tuindorpen. Daarnaast is er het onlangs geheel gerestaureerde  Zaandammerplein  dat onderdeel vormde van het 3500-woningen plan van Wibaut. Dit complex is ontworpen door de architect K.P.C. de Bazel  en was speciaal bedoeld voor de allerarmste arbeiders.

De tentoonstelling  toont de rol van Wibaut in de Spaarndammerbuurt. Hier realiseerde de Gemeente Amsterdam onder zijn leiding woningbouw  voor de arbeiders!  De Sociaal democratische Arbeiders partij (SDAP) ging niet voor niets de geschiedenis in met de verkiezingsleus: Wie bouwt? Wibaut!


In de tentoonstelling is ook enige aandacht voor andere aspecten van Wibaut. Zo investeerden Wibaut en zijn vrouw Mathilde Berdenis van Berlekom in de opvoeding van de jeugd. Mathilde schreef kinderboeken en steunde samen met Wibaut  de AJC (Arbeiders Jeugd Centrale).  Onderdeel van de tentoonstelling is een kleine maquette van de Paasheuvel, waar zij  een  verenigingsbouw neer hebben laten zetten en waar tot op de dag van vandaag nog altijd het borstbeeld van de Amsterdamse wethouder prijkt. Ook toont de expositie de oorspronkelijke bureaustoel van Wibaut, die door de familie Wibaut aan het museum is geschonken.


 

Expositie tekst: Erlynn Pasanea
Vormgeving Oslo Studio’s, Manmade

Met dank aan de Paasheuvelgroep

 

Meer informatie over andere exposities van Museum Het Schip