De Amsterdamse School als inspiratie voor moderne kunstenaars
De expositie van Annette Palstra maakt deel uit van een reeks tentoonstellingen waarin Museum Het Schip diverse kunstenaars uit Amsterdam West de kans geeft om in het museum te exposeren. Voorwaarde voor deelname is het gebruik van thema’s uit de Amsterdamse School als inspiratie in het werk van deze kunstenaars.

Wendingen
Zo luidt de titel van het beroemde tijdschrift van de Amsterdamse School. De verscheidenheid aan verschijningsvormen van deze kunst- en architectuurstroming voelt voor Annette Palstra als een ‘werveling’: als wendingen in tijd & ruimte. Het dient als fundament voor haar leven als kunstenaar en haar werk. De vakgebieden architectuur, beeldende kunst, typografie en fotografie zijn (net als in het blad Wendingen), onderdeel van haar werk als kunstenaar. Fotografie betekent oorspronkelijk ‘schrijven met licht’ en dit komt in haar werk duidelijk naar voren. Dit complementeert ze door de toevoeging van tekeningen en teksten (in beeld en spiegelbeeld), 3D beelden en maquettes. Zo geeft ze betekenis aan haar eigen leven, de ‘tijdruimte’ die ze inneemt, zoals zoveel kunstenaars voor haar de tijd markeerden. Om haar indrukken van de stad vast te leggen en te reproduceren in drukwerk als ‘sporen in de tijd’ gebruikt ze een Leica, een GPS, diverse computerprogramma’s en reproductietechieken.

‘De tijd vliegt en stroomt als water: altijd anders en zo voorbij als je ernaar kijkt’
Deze woorden wellen in haar op bij het zien van Het  Schip van Michel de Klerk. De architectuur van de gevel van het museum als boegbeeld van de Amsterdamse School ‘draait’ als een waar vaartuig door de Spaarndammerbuurt en zwaait de hoek om. De detaillering in de gevel springt in en uit, waardoor de vaste substantie van deze sociale woningbouw verandert in meanderend, vloeibaar metselwerk.

‘Als een schip op de golven van het wateroppervlak’
Het reflecterende oppervlak van het water is ook het onderwerp van haar expositie in Museum Het Schip: een meerjarig project getiteld A’dams Aders / A’dams Arteries.

Informatie en openingstijden
De expositie van Annette Palstra is tot en met 23 mei gratis te bezichtigen in de lunchroom van Museum Het Schip gedurende de openingstijden (dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur) Haar werk en producten zijn hier aan te schaffen.

Met dank aan: Frank, Willem en Marcus van de Mokum Mariteam (foto: Jan van Goor). ‘Wendingen and me, my mind & I + EYE: de stroming van het IJ, het Noordzeekanaal, de grachtengordel, dijken, dammen, wallen & Pal’.

www.palproductions.net  Atelier:

Werkgebouw Het Veem www.veem.nl


De helft van de opbrengst van de verkoop is bestemd voor het Tibetan Nuns Project. www.tnp.com