Dagelijks programma 5-6-7-8 oktober

Vanaf 11.00 uur de permanente tentoonstelling Wonen in Iconen 
Over de architectuur in Plan Zuid van Berlage. Wil je meer weten over de prachtige woningen in Amsterdam-Zuid? Kom dan en ontdek dat je wellicht ook in een icoon woont. Het bezoekerscentrum is gevestigd in een van de mooiste gebouwen van de Amsterdamse School.

Een expositie in zwart/wit foto’s laat de ontwikkeling en geschiedenis van Plan Zuid zien. De tentoonstelling is bij bezoekerscentrum De Dageraad gratis te bezoeken.

 

Vanaf 11.00 uur de documentaire “Wonen in Schoonheid” 
Je wordt meegenomen door de geschiedenis van woningbouwcomplex De Dageraad. Dit arbeiderspaleis, dat in 1920 is ontworpen door Michel de Klerk en Piet Kramer, is één van de hoogtepunten van de Amsterdamse School en is gebouwd in opdracht van de socialistische woningbouwvereniging De DageraadIn de documentaire lichten diverse deskundigen het idealisme van de woningbouwvereniging en de Amsterdamse School toe. Daarnaast schetsen buurtbewoners een beeld over het leven van toen en nu in De DageraadDeze verhalen worden ondersteund door historische foto’s en prachtig filmmateriaal. De film wordt continue vertoond en duurt 25 minuten.

Entreekosten:  €2,50 

 

Elk uur vanaf 12.00 uur de wandeling “DageraadComplex” 
Een wandeling van drie kwartier langs het Dageraadcomplex van de architecten Piet Kramer en Michel de Klerk. Ontdek ook de kleine verborgen verrassingen van de Amsterdamse School in Plan Zuid. De wandeling start en eindigt bij Bezoekerscentrum De Dageraad. Entree € 7,50 p.p.

 

EXTRA ACTIVITEITEN DONDERDAG 5 OKTOBER

Reserveren noodzakelijk: www.hetschip.nl

14.00 uur Wandeling Van Samenwerking tot Coöperatie, inclusief bezoek in “Het Nieuwe Huis”.
Deze twee uur durende wandeling start op het Roelof Hartplein, de poort tot Plan Zuid. Hier staan Amsterdamse School gebouwen als Het Nieuwe Huis, Huize Lydia en de Harmoniehof van woningbouwvereniging De Samenwerking. De tocht leidt vervolgens langs de volkswoningbouw in Plan Zuid, waar corporaties samen met bevlogen architecten bijzondere woningbouw tot stand hebben gebracht.

Startpunt: Roelof Hartplein bij de OBA.
Eindpunt: Bezoekerscentrum De Dageraad.
Kosten: €12,50 p.p.

 

15.00 uur Wandeling “De Dageraad zijn kunstenaars en binnentuin
Een wandeling langs het hoogtepunt van de Nederlandse volkshuisvesting: het Dageraadcomplex van de architecten Piet Kramer en Michel de Klerk.  Een bezoek aan de Coöperatiehof met zijn openbare leeszaal, het monument van Burgemeester Tellegen, de beelden van Hildo Krop en John Rädecker. 

Op het gemeenschappelijk binnenterrein, staat een later (eind jaren ’20 naar horen zeggen) toegevoegd verenigingsgebouw. Interessant is met name het goede zicht op de achtergevels van het complex met o.a. de houten opslaghokken op de balkons en de rond vormgegeven  deuren.  

Start- en eindpunt: Bezoekerscentrum De Dageraad.
Kosten: €7,50 p.p.

 

17.00 uur een lezing Plan Zuid, tussen Berlage en De Amsterdamse School
De architect H. P. Berlage heeft het beroemde Plan Zuid ontworpen. Het plan is vermaard om zijn stedenbouwkundige opzet met grote zichtlijnen en drukke verkeersstraten, gecombineerd met rustige woonbuurten en levendige pleinen. De invulling van het plan gebeurde niet door Berlage maar door de architecten en kunstenaars van de Amsterdamse School. Zij hebben een wijk vol fantastische vormen gecreëerd. Ton Heijdra, schrijver, sociaal geograaf en medeoprichter van Museum Het Schip houdt deze lezing over het ontstaan van het plan en de daarop volgende bouw door woningbouwverenigingen en particulieren.

Inloop: 16.30 uur 
Lezing: Bezoekerscentrum De Dageraad.
Kosten: €12,50 (inclusief een drankje na afloop)