Op 5 mei organiseert Museum Het Schip een extra themarondleiding: Spaarndammerbuurt tussen oorlog, verzet en vrede onder leiding van Ton Heijdra van 11-13 uur. De wandeling wordt afgesloten in de Lunchroom van het Museum. Daar wordt een Vrijheidssoep vol groentes en met wittebrood geserveerd, waar de mensen in de oorlog naar verlangden.

Ook in de Spaarndammerbuurt heeft de oorlog zijn sporen achter gelaten. Zo was  er in de hongerwinter een gaarkeuken in kleuterschool de Veulens, de school waar nu Museum Het Schip  gevestigd is. U komt langs de plek waar een vliegtuig op een andere school is neergestort. Er is aandacht voor het zoeken naar hout in de Houthaven en bij het spoor. Veel van de omheining en zelfs bielzen werden gepikt om het kacheltje mee te stoken. Kent u het bevrijdings monument op het Zaanhof? Weet u waarom de heer  Martin Vlaar een kade heeft gekregen die naar hem is vernoemd? ....en  waar waren de schuilkelders van deze buurt?

De wandeling wordt om 13 uur afgesloten met een bezoek aan de Lunchroom van Museum Het Schip. Daar wordt die dag verse Vrijheidssoep gemaakt: een goed gevulde groentesoep met alle lekkere groentes waar mensen tijdens de oorlog naar verlangden. Ook wordt daar door een vertegenwoordiger van Stichting De Vrolijkheid iets vertelt over vluchtelingen. U kunt tevens de expositie met tapijten bewonderen die door vluchtelingen gemaakt zijn.

Kosten inclusief de vrijheidssoep €22,50
Met MK, CJP, Stadspas, ICOM en Rembrandtkaart € 15,-

Reserveren noodzakelijk. U kunt online boeken via ons reserveringsysteem

Voor meer informatie kunt u contact opnemen per e-mail of bellen met 020 6868 595.