fotografie: Loek van Vlerken

 Uit de ambachtenreeks: houtrestauratie | Margreet Buehre 

Datum: zaterdag 31 maart 2018

Tijd: 16:00 - 17:00 uur (optioneel maaltijdsoep na afloop)

Locatie: Museum Het Schip

Prijs: Toeslag van 2,50 op bezoek museum (2,50 met Museumkaart, 15 euro zonder Museumkaart). Optioneel maaltijdsoep voor 10 euro.

Tickets zijn te verkrijgen via: https://hetschip.nl/tickets

Op zaterdagmiddag 31 maart zal meubelmaker Margreet Buehre een lezing geven over het fries in het ajourreliëf van de Amsterdamse stadsbeeldhouwer Hildo Krop (1884-1970). Museum Het Schip kocht dit object afgelopen jaar aan en Margreet Buehre voerde de nodige restauratie uit. Hierbij kwamen vragen naar voren als: Hoe paste Hildo Krop hout toe in zijn creaties en welke overwegingen maak je, bijna honderd jaar later, als restaurateur?

Hoewel Hildo Krop op de academie was opgeleid om in steen te werken, ging zijn liefde toch uit naar hout als werkmateriaal. In het bijzonder coromandelhout.  Daarom zal Margreet Buehre ook ingaan op de zeer verschillende eigenschappen van de meest gebruikte houtsoorten in de wereld waarvan wij ongeveer negenhonderd soorten kennen. Waar groeien deze soorten en waarvoor kunnen ze gebruikt worden?

Margreet Buehre is opgeleid tot meubelmaker en inmiddels al veertig jaar als zodanig werkzaam. Ze heeft veel technische kundigheden evenals kennis over de meubels uit de Amsterdamse School-periode. Naast het ajourreliëf van Krop heeft zij voor Museum Het Schip ook een buffetkast van de architect Baanders gerestaureerd. Beide objecten zijn te bezichtigen in onze vaste collectie!

Bent u Vriend van Museum Het Schip? Dan kunt u u gratis aanmelden via Janneke Holtslag, mail: j.holtslag@hetschip.nl.

Kijk ook naar een filmpje met Margreet Buehre gemaakt door het Tongerlohuis in Roosendaal: lees meer...

 Afbeelding: ajourreliëf Hildo Krop, De volle rijkdom van de natuur, ca. 1930. (fotografie: Loek van Vlerken)