Museum Het Schip organiseert lezingen over het werk van Eduard Cuypers (1859-1927) in Nederlands Indië en doet dat samen met onderzoeker en schrijver Obbe Norbruis.

Eduard Cuypers heeft gebouwd in Nederlands-Indie. Museum het Schip organiseert hierover een lezingenreeks. Binnenkort verschijnt ook een boek van Obbe Norbruis.

Veel gebouwen bestaan nog. Vanwege het onderhoud en beheer is het van belang dat er aandacht komt voor dit gedeelde erfgoed met Indonesië. Eduard Cuypers is een belangrijke architect voor de Amsterdamse School. Op zijn bureau leerden vele jongeren het vak. Hij had een enorme bibliotheek en stimuleerde zijn medewerkers kennis te nemen van de oude en nieuwe architectuur. De belangrijkste architecten van de Amsterdamse School kenden elkaar van het werk op zijn bureau. Dat waren onder meer Michel de Klerk, Piet Kramer, Joan Melchior van der Meij en Guillaume La Croix Vanuit Amsterdam maakte de architect Eduard Cuypers met zijn medewerkers het ontwerp voor meer dan honderd gebouwen in Nederlands Indië waaronder; banken, ziekenhuizen, scholen, winkels, kerken en villa’s. Ze vertrouwden de bouw toe aan hun directe collega’s over zee, waaronder Rijk Rijksen en Henri Estourgie die, ook werkzaam bij Ed.Cuypers, daarvoor waren verhuisd naar Nederlands Indië. In Amsterdam ontvingen ze foto’s van het resultaat. Soms verschenen deze in een van de tijdschriften die Eduard Cuypers uitgaf waaronder Het Nederlands Indische Huis Oud en Nieuw.

Naar aanleiding van de boekpresentatie worden op drie dagen (2 feb uitverkocht, 16 feb en 2 maart) lezingen georganiseerd in Het Schip met de volgende thema’s:

2 februari 2018: ‘Alweer een sieraad voor de stad’  UITVERKOCHT!  op 16 feb en 2 maart is nog plek!
Radboud van Beekum: Introductie
Obbe Norbruis: Het Indische oeuvre van Eduard Cuypers
Gerrit Vermeer: Stijlontwikkelingen in de Oost

Lees meer....

16 februari 2018: ‘100 jaar expressieve ziekenhuisbouw’   Aanvang 19.30 voorafgaand kunt u met een rondleiding mee door het Museum en een maaltijd soep met heerlijk brood genieten. Welkom vanaf 17.30.
Constant van Nispen: Eduard Cuypers’ ziekenhuizen in Nederland
Obbe Norbruis: Zes ziekenhuizen in Nederlands Indië.

Frank Burger: Expressief in het voetspoor van Ed. Cuypers.

Lees meer...

2 maart 2018: Berlage en Eduard Cuypers  aanvang 19.30 voorafgaand kunt u met een rondleiding mee door het Museum en een maaltijd soep met heerlijk brood genieten.  Welkom vanaf 17.30.

Lees meer....

De drie lezingen vinden plaats in Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45.  Toegang is €15, en 2.50 met de Museumkaart. Soep met brood 10 euro -Reserveren is mogelijk op ons reserveringssysteem.

De reeks wordt afgesloten met een slotmanifestatie in de Zuiderkerk.

16 maart 2018: ‘Ontwerpen voor de Oost’, de vergeten architectuurgeschiedenis

Lees meer...

 

Foto boven:De voormalige woning van de agent van de Javasche Bank in Soerabaja uit 1921. Het ontwerp is van Ed.Cuypers, de bouw werd uitgevoerd door Evert Rozema (1892-1964) werkzaam voor aannemer J.J. Job in Soerabaja.

Foto onder: De glas-in-lood-ramen in de voormalige Chartered Bank of India, Australia and China in Jakarta. Het gebouw werd rond 1920 ontworpen door Ed.Cuypers. Cuypers regelde dat Ben Kamp (1884-1953) het ontwerp voor de ramen mocht maken. Kamp werkte voor die tijd van 1901-1911 bij Eduard Cuypers. 

Jakartabankklein