BOUWEN TE MIDDEN VAN EENZAAMHEID - LIVE-VERTONING HET SCHIP 

Nieuwe datum: 10 februari, na morgen boekbaar. Tijdstip wordt nog vastgesteld!


Op 25 november (het is nu vol en een nieuwe datum gaat nog komen, u kunt mailen, dan wordt u op de hoogte gehouden als deze datum gekozen is)  is in de torenzaal van Museum Het Schip de voorstelling 'Bouwen te midden van eenzaamheid' te zien. Een voorstelling over de architect Han van Loghem die in de jaren '20 naar Siberië afreisde om daar te bouwen voor de arbeider. Na de voorstelling is er een Russische maaltijd met wodka in de lunchroom van het museum.  

Tegen de achtergrond van film- en fotobeelden uit de jaren twintig dragen acteurs Stijn Westenend en Gonny Gaakeer passages voor uit de correspondentie en teksten van Han van Loghem en zijn echtgenote Berthe Neumeijer over hun verblijf in de Siberische stad Kemerovo. 

Architect Han van Loghem reisde in de jaren twintig af naar het verre Siberië, uit politieke overtuiging en sociale bewogenheid. De Sovjet-Unie had specialisten nodig om mee te werken aan het ontwerp en de bouw van compleet nieuwe steden in de Oeral en Siberië; mijn- en metaalwerkers uit het Russische achterland zouden er worden gehuisvest. Vervuld van idealen en drang naar avontuur vertrokken moderne architecten uit West-Europa naar het toekomstige arbeidersparadijs. 

In 'Bouwen te midden van eenzaamheid' brengt filmmaker Pim Zwier in beeld hoe de reis naar Siberië voor Van Loghem ook een zoektocht was naar persoonlijke en professionele vervulling, die hij meende in eigen land niet te kunnen vinden. Echtgenote Berthe Neumeijer zou aanvankelijk in Nederland blijven, maar Van Loghems zoektocht had zijn weerslag op hun verhouding en zij reisde hem achterna in een poging hun huwelijk te redden. 

De vertoning bij Museum Het Schip is een voorstelling met medewerking van acteurs Stijn Westenend en Gonny Gaakeer. De voorstelling kwam tot stand in samenwerking met Pim Zwier en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, en zal ingeleid worden door IISG-onderzoeker Gijs Kessler.

Na de voorstelling vertelt Alice Roegholt, directeur van Het Schip, over het huidige Nederlands-Russische erfgoed van architect Van Loghem in Kemerovo in Siberië. Zij zal verslag doen van een onlangs bezoek van de Nederlandse delegatie aan de stad Kemerovo en Museum Krasnya Gorka.

Een kaartje voor de avond kost 15,-.

Bezoekers met een Museumjaarkaart betalen 2,50.

Na afloop van de voorstelling is er een Russische maaltijd met een glaasje wodka voor 7,50.

Reserveren kan via de site van Museum Het Schip: tickets

Aanvang: 16:00 uur 

16:00-16.20 Inleiding door Gijs Kessler, senior onderzoeker aan het IISG in Amsterdam
16.20-17.25 Vertoning 'Bouwen te midden van eenzaamheid'
17.25-17.45 Uitleiding over de huidige staat van het erfgoed in Kemerovo door Alice Roegholt, directeur van museum Het Schip. Zie ook het verslag van haar reis naar Kemerovo in oktober 2017.
17.45-19.30 Russische maaltijd met wodka in de lunchroom van Het Schip

Regie: Pim Zwier 

Productie: Gijs Kessler en Pim Zwier


Partners:

“Rode Heuvel” Gemeentemuseum, Kemerovo, Rusland

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum, Nederland

Met ondersteuning van:

Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK)

Dutch Culture - Matching fonds Gedeeld Cultureel Erfgoed

Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting

Wilhelmina E. Jansen Fonds

Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Moskou

Harten Fonds

Gravin van Bylandt Stichting