Een bustocht langs de geschiedenis van de Nederlandse Volkshuisvesting. Van een 19e eeuws krotje naar de paleizen van de Amsterdamse school en de moderne flats van het Nieuwe bouwen en het Algemeen Uitbreidingsplan. Deze bustocht  laat u de successen op het gebied van de volkshuisvesting zien, die dankzij de Woningwet van 1901 door vooral woningcorporaties bereikt zijn. De tocht komt langs verschillende belangrijke volkshuisvestelijke plekken in de stad. U ziet vroege sociale woningbouw van de Amsterdamse Vereeniging tot het Bouwen van Arbeiderswoningen en rug/aan rug woningen van de Vereniging ten behoeve der Arbeidersklasse.  Ook komt u langs de eerste woningwetwoningen van Rochdale en woningen die speciaal voor de allerarmsten zijn gebouwd door de Gemeentelijke Woningdienst. Bij Landlust komt de vernieuwende reactie: het open bouwblok en het Algemeen Uitbreidingsplan. Daarna gaat de tocht door Bos en Lommer naar de Westelijke Tuinsteden en ziet u de hoven van mevrouw Mulder, de Aireyflats van Berghoef, de duplexwoningen en vele fraaie voorbeelden van het Nieuwe Bouwen en de huidige Stedelijke vernieuwing. Bij het Van Eesterenmuseum zullen we een naoorlogse woning bezoeken. Voor meer informatie over deze woning. Lees.... 

Hierna gaat de tocht weer terug naar Museum Het Schip.Voorafgaand of na afloop van de excursie kunt u Museum Het Schip bezoeken. Hier ziet u onder andere de nagebouwde krotwoning van voor de woningwet die goed illustreert wat de verbeteringen waren ten opzichte van de fraai ingerichte arbeiderswoningen later. In de tentoonstelling loopt u via een donkere steeg naar de volkshuisvestings- en architectenzaal, met meer informatie over wethouder Wibaut en de woningcorporaties.

 

Datum: op aanvraag voor groepen. Vertrek 13.15 vanaf Het Schip. Nederlandstalig. Voor groepen ook mogelijk in het Engels. 

Tijd: 13.15-15.45 (voorafgaand of na afloop museumbezoek met rondleiding) Vertrek/eindpunt Museum Het Schip

Kosten € 40 pp. Korting met Museumjaarkaart: € 27,50 pp.  Inclusief bezoek en rondleiding bij Museum Het Schip en een bezoek aan de museumwoning van het Van Eesterenmuseum.


U kunt reservering via ons online reserveringsysteem


 Deze busexcursie is ook te boeken voor groepen. Neem voor meer informatie contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.