Stadjerspaleizen

Stadjerspaleizen

Expositie met foto's uit het boek ‘Stadjerspaleizen’ van Norma van der Horst van 11 januari 2020 tot en met 26 februari 2020. De prachtige foto's laten de Amsterdamse School in de stad Groningen zien.

Het gezicht van de stad Groningen is voor een groot deel gevormd door economische, politieke en culturele ontwikkelingen in het begin van de 20ste eeuw. Naast het historische Schnitzger/Hinsz-orgel van de Martinikerk hebben de expressionistische kleurexplosies van Kunstkring De Ploeg en de architectuur van de Amsterdamse School-stijl in de jaren ‘20 en ‘30 een culturele stempel op de stad gedrukt, waarbij het laatste onuitwisbaar het meest zichtbaar is en – misschien wel – het minst herkend wordt.

Zo’n honderd jaar nadat de stadsarchitect Siebe Jan Bouma (1899-1959) zijn eerste ontwerp voor de gemeente Groningen in een boeiende variant van de Amsterdamse School op papier zette, trok fotograaf Norma van der Horst erop uit om de rijkdom aan huizen, scholen, winkels, urinoirs, brug- en trafohuisjes van ‘Stad’ vast te leggen. Gevels en interieurs met kunstig siermetselwerk, decoratieve ornamenten, kleurrijke betegeling, glas in lood, expressief gevormde torentjes, maar bovenal bontgekleurd houtwerk, zowel in exuberante villa’s als in huizen die op grond van sociaal-democratische idealen zijn gebouwd.

Het resultaat van deze architectonische ontdekkingsreis is dit bijzondere en rijk geïllustreerde boek vol expressieve ontwerpen met kleurrijke details van een unieke bouwstijl uit het begin van de vorige eeuw. Stadjerspaleizen geeft een prachtig beeld van de Amsterdamse School-rijkdom van de stad Groningen en is de tegenhanger van het succesvolle Pronkjuwelen van baksteen, waarin de nadruk ligt op deze noordelijke bouwstijlvariant in de provincie Groningen.

Norma van der Horst, geboren te Amsterdam (1967), maar al jaren wonend in Groningen, werkt sinds 2016 onder de naam Normafotografia als freelance fotograaf voor verschillende vormgevers, bedrijven en overheidsinstellingen..

De expositie in de lunchroom is geopend voor zowel museumbezoekers als gasten zonder entreeticket van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

 

  

Het ruim tweehonderd pagina’s dikke boek gunt de lezer een kijkje binnen bij vele van de woonhuizen, villa’s, scholen, zwembaden, winkels, brughuisjes en urinoirs die in de stijl van de Amsterdamse School in Groningen zijn aan te treffen. Daarbij heeft Van der Horst, naast een persoonlijk relaas, de historische en sociale ontwikkelingen van de stad en vertellingen van bewoners over de gebouwen in haar verhaal opgenomen.

Hardcover
ISBN 9789054022909