Bij Museum Het Schip is de expositie Tijd voor Tapijten van Stichting De Vrolijkheid  te zien. Hierin worden  tapijten getoond – naar ontwerpen van kunstenaars, veel met een vluchtelingenachtergrond, en op basis van verhalen van bewoners van Nederlandse azc's die ook meehielpen de tapijten te maken. In de lunchroom van het museum zijn tevens foto's van Petra Katanic te zien waarin de bewoners van de betrokken azc’s een gezicht krijgen. Ze tonen de context waarbinnen dit project tot stand kwam, de wereld van de Nederlandse asielzoekerscentra.

Tijd voor Tapijten is een kunstproject gericht op het delen van kennis omtrent oude ambachten, tradities en familieverhalen. Het project is ontstaan vanuit een beeld: tapijten maken van een huis een thuis. Tapijten dempen het geluid, halen de kou van de vloer, zorgen voor geborgenheid. In het nomadische bestaan van bewoners van asielzoekerscentra heeft De Vrolijkheid met Tijd voor Tapijten een symbolisch sterk beeld van die huiselijkheid gecreëerd. Verhalen staan centraal in het project, omdat veel mensen bijzondere herinneringen hebben aan tapijten. Verhalen van het gewone familieleven van voor een oorlog of vlucht. Ontwerpers, vaak zelf met een vluchtelingenachtergrond,  hebben in elf Nederlandse asielzoekerscentra bewoners ontmoet en in workshops verhalen gedeeld, technieken, talenten en expertise ontdekt. Dit resulteerde in elf tapijten, gemaakt op basis van deze verhalen en technieken. Daarmee maakt Tijd voor Tapijten sporen zichtbaar – ongeacht of deze families mogen blijven of moeten vertrekken.

Stichting de Vrolijkheid, voluit Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid, is een netwerk van professionele kunstenaars, theatermakers en musici. Zijj organiseren creatieve activiteiten met, door en voor kinderen en jongeren in dertig asielzoekerscentra in Nederland.

 

Tijd voor Tapijten is een project van Stichting De Vrolijkheid. De expositie is voor het publiek open van 21 april t/m 21 mei van dinsdag t/m zondag.

 

        Zie ook: www.vrolijkheid.nlvrolijk logo hersteld

 

Foto's: Stichting de Vrolijkheid/Petra Katanic